Samverkan är en bred term som omfattar allt samarbete inom omsorgen från sjukvård och rehabilitering till socialt stöd och hjälp med dagliga sysslor. Oavsett vilka omsorgsbehov en person har, är det viktigt att omsorgsutförare samarbetar och samverkar med andra vård, omsorg och stödresurser för att ge den bästa möjliga omsorgen.
Samarbete och ansvar
Omsorgssamverkan kan beskrivas som ett samarbete mellan olika omsorgsutförare för att ge den bästa möjliga omsorg till personer med omsorgsbehov. Det kan handla om samverkan mellan kommunala och privata aktörer, mellan sjukvården och socialtjänsten eller mellan olika yrkesgrupper inom samma verksamhet, exempelvis undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och arbetsterapeuter.
Syftet med omsorgssamverkan är att alla omsorgsutförare ska ha samma mål för ögonen, nämligen att ge den bästa möjliga omsorgen till de personer som behöver det. Genom att samarbeta kan man undvika missförstånd och se till att personerna får det stöd som de faktiskt behöver.
För att lyckas med omsorgssamverkan är det viktigt att ha tydliga mål, kontinuerlig kommunikation och ett gemensamt ansvarstagande för personerna som behöver omsorg och stöd.
Omsorgssamverkan
I praktiken kan omsorgssamverkan se olika ut beroende på vilken typ av omsorg det handlar om och vilka omsorgsutförare som är involverade. Nedan följer några exempel på hur samverkan kan fungera i olika situationer:
– Ett kommunalt äldreboende har flera boende som också har behov av sjukvård och rehabilitering. För att säkerställa att de boende får den omsorg de behöver, samarbetar äldreboendet med den lokala sjukvården. Sjuksköterskor och läkare besöker regelbundet äldreboendet och utför hälsokontroller samt behandlingar på plats.
– En person med funktionsnedsättning behöver både personligt stöd och medicinsk vård. För att säkerställa att personen får den bästa möjliga hjälpen, samarbetar kommunens socialtjänst med den lokala sjukvården. De olika yrkesgrupperna håller kontinuerlig kontakt och samordnar sina omsorgsinsatser.
– En person som drabbats av stroke och behöver rehabilitering har kontakt med flera olika hälso- och sjukvårdsaktörer. För att undvika missförstånd och säkerställa en smidig övergång mellan olika omsorgsnivåer, samarbetar sjukhuset, rehabiliteringscentret och hemtjänsten. Tillsammans planerar de personens omsorg och stöttar personen genom hela rehabiliteringsprocessen.
Samordnade omsorgsinsatser
Omsorgssamverkan är ett effektivt sätt att se till att personer som behöver omsorg får den omsorg som faktiskt behövs. Genom att samarbeta kan omsorgsutförarna se till att de olika insatserna kompletterar varandra och ger den bästa möjliga omsorgen.
Omsorgssamverkan minimerar risken för missförstånd. När flera olika aktörer är involverade i en persons vård och omsorg kan det lätt uppstå missförstånd om vem som ansvarar för vad. Genom att samarbeta och ha regelbunden kontakt kan man undvika dessa problem.
Samarbete mellan olika aktörer och verksamheter
Omsorgssamverkan handlar om samarbete mellan olika aktörer inom omsorgen för att säkerställa att personer som behöver stöd och hjälp på olika sätt får en helhetssyn och en väl samordnad omsorgsinsats. Detta kan handla om allt från äldreomsorg och vård till socialtjänst och psykiatri. Inom ramen för omsorgssamverkan arbetar olika yrkesgrupper och organisationer tillsammans för att koordinera insatser och för att utveckla ett gemensamt arbetssätt.
Inom omsorgssamverkan är det viktigt att arbete görs på flera olika nivåer. Det handlar om att samarbeta både i sin egen verksamhet, men också mellan olika verksamheter. Verksamheter som samverkar måste vara medveten om de olika lagar och regler som gäller för de olika verksamheter och att man inte bryter mot några lagar eller förordningar. Det är även viktigt att ta hänsyn till personuppgiftslagen och att hantera personuppgifter på ett korrekt och säkert sätt.
Till sist…
En väl fungerande omsorgssamverkan ger möjlighet för den enskilde att få en mer sammanhållen och individuellt anpassad omsorgsinsats. Det kan handla om att olika behov identifieras tidigt och att rätt omsorgsinsatser sätts in för att säkerställa att personen kan få stöd på olika områden. Dessutom kan en väl fungerande samverkan mellan olika aktörer inom omsorgen minska risken för att personen faller mellan stolarna och inte får rätt omsorg.